Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ, където ѝ е повдигнато

...
Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ, където ѝ е повдигнато
Коментари Харесай

България екстрадира в САЩ съучастничка на криптокралицата Ружа Игнатова, грози я 20 години затвор

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в Съединени американски щати, където ѝ е повдигнато обвиняване по отношение на криптоизмамата OneCoin, съобщи американското министерство на правораздаването, представено от Българска телеграфна агенция.

 

Според правосъдните органи във Вашингтон Дилкинска е работила като началник на правния отдел на компанията, учредена от Ружа Игнатова. 

Игнатова, която е в листата на 10-те най-издирвани от ФБР лица, е в неопределеност от 2017 година, когато чиновници на Съединените щати издадоха заповед за нейния арест. Тя основава " УанКойн " (OneCoin) - основана в България компания, която търгува на пазара с криптовалута. " УанКойн " предлага на купувачите комисиона, в случай че продадат валута на други хора - Понци скица, маскирана като криптовалута. Така инвеститорите са излъгани с 3,2 милиарда лири стерлинги.

 

В обвиняването против Ирина Дилкинска се твърди, че тя е помогнала за основаването на фиктивни сдружения за изпиране на пари и опазване на имущество, принадлежащо на " криптокралицата " Ружа Игнатова.

 

Освен това се твърди, че Дилкинска е помогнала на юриста и съизвършител в схемата с " OneCoin " Марк Скот да изпере средства в размер на 400 милиона $. След ареста на Скот тя е унищожила уличаваща информация и е уведомила друго забъркано лице за ареста.

 

Юристката е упрекната в скрит план за осъществяване на машинация и в скрит план за пране на пари. Всяко от двете обвинявания може да докара до оптималната присъда от 20 години затвор.

 

Дилкинска е била екстрадирана на 20 март и ще се яви пред американски арбитър. 

 

През 2017 година Съединени американски щати упрекнаха Ружа Игнатова и брат ѝ Константин за организирането на финансова пирамида за измами с криптовалута и пране на пари. Става въпрос за активността на мрежата от компании, стоящи зад името OneCoin - едноименната българска криптовалута, донесла на създателите си милиардни облаги през последните години.
Смята се, че посредством компанията OneCoin са осъществени измами за над 4 милиарда $ посредством продажбата на подправена криптовалута.

Ружа Игнатова изчезва безследно през октомври 2017 година ФРБ губи следите ѝ след полет от София за Атина. Пътуване, несъмнено от американските управляващи като " извънредно ". Те даже имат съмнения, че Ружа се е възползвала от теч на информация, с цел да избегне възможен арест. От тогава тя не се е появявала нито обществено, нито във виртуалното пространство.

OneCoin е учредена през 2014 година от Игнатова със седалище в София. Офисът се намираше на площад " Славейков ", против Софийската градска библиотека. Игнатова е оглавявала OneCoin до октомври 2017 година В момента тя е измежду 10-тимата най-издирвани от ФБР в света.

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР